قابلیت جوجه آوری

 نکات کاربردی در افزایش قابلیت جوجه در آوری :

سعیی کنیم از تخم هایی که پرنده  در خارج از محل تخم گذاری  یا اشیانه  تخم گذاشته برای جوجه کشی استفاده نکنیم. این تخم ها موجب کاهش قابلیت جوجه در آوری و کاهش راندمان دستگاه جوجه کشی خواهد شد .
کارگری که مصعول جمع آوری تخم ها است  باید آموزش داده شود  که هر بار با دستکش  تخم ها را جمع آوری کند  و یا هر بار دستانش را بشوید .
در موقع جمع آوری تخم ها سعی کنید  زیاد تخم ها روی هم قرار نگیررند .اگر از سبد های سیمی جهت حمل ونقل استفاده می شود بیش از دو سوم  سبد را پر نکنید  تا تخم ها آسیب نبینند .

 


قبل از قرار دادن تخم ها  در دستگاه جوجه کشی  آنها را درجه بندی کنید  و تخم های درشت و ریز را با هم در یک سینی قرار ندهید . چنانچه گله پیر و جوان است  تخم های آنها با هم در یک سینی قرار نگیرد.

ارزش غذایی تخم مرغ،بلدرچبن،اردک و ...

 


تخم های نا مناسب را جدا و حذف کنید . تخم مرغ کثیف و ترک دار و تخم های خیلی کوچک و با خیلی بزرگ  و دو زرده  تخم های با پوسته نازک و پوسته آهکی و تخم های بد شکل برای  جوجه کشی مناسب نیستند . در موقع قرار داد تخم در داخل شانه های دستگاه جوجه کشی دقت کنید  که طرف پهن تخم یا طرفی که کیسیه هوایی در آنجا قرار دارد  رو به بالا باشد  و طرف انتهای کوچک تخم به طرف پایین قرار گیرد .

 


قبل از قرار دادن  تخم ها در دستگاه جوجه کشی  حتما تخم ها بوسیله گاز فرمالدئید  یا اسپری یا دود دادن یا غوطه ور کردن  در محلول ضد عفونی گردد .
هر یک  از این روش های ضد عفونی فقط در غلظت مناسب و درجه حرارت مطلوب می تواند موثر واقع شود . این روش های ضد عفونی  برای تخم های تمیز  مناسب هستند  و برای تخم های جمع آوری شده  از کف سالن  یا تخم های کثیف نباید  از این روش  استفاده کرد .

 


تخم ها را در اتاق جداگانه ای  نگهداری کنید که حرارت و رطوبت  آن قابل  کنترل باشد .
اتاق نگهداری تخم همیشه مرتب و تمیز باشد  و از ورود  حشرات  به آن جلوگیری شود
اگر اغز فارم تا محل نگهداری تخم و دستگاه  جوجه کشی فاصله زیاد است به منظور  جلوگیری از تغییرات شدید حرارتی و رطوبت  و شوک به تخم ها دقت کافی داشته باشد . شیر

 


بین در مدت زمان  نگهداری تخم در انبار و درجه و رطوبت  مناسب جهت بدست آوردن بهتریت قابلیت  جوجه در آوری   ارتباط وجود دارد . هر چه مدت زمان نگهداری تخم در انبار بیشتر می شود  درجه حرارت انبار باید  پایین تر باشد و بالعکس ذخیره کردن تخم مدت زمان جوجه کشی  را زیاد می کند  به طور متوسط هر یک روز  ذخیره کردن تخم  باعث افزایش  مدت زمان جوجه کشی  به میزان یک ساعت  می گردد .

 


بنابراین سعی کنید تخم های تازه   و تخم های ذخیره شده در زمان های مختلف  در دستگاه جوجه کشی چیده شود .

 


تبادل گازی در طی مدت نگهداری در انبار  از طریق  منافذ  موجود در پوسته انجام  می پذیرد . گاز کربنیک از تخم خارج شده  و غلظت آن درر خلال  12 ساعت اول  بعد از تولید به سرعت کاهش می یابد  .

 

همچنین در مدت نگهداری در انبار قسمتی از آب تخم  از  طریق  تبخیر از دست می رود . این کاهش آب و  گاز کربنیک  به کاهش  قابلیت  جوجه در آوری  و پایین آمدن  کیفیت جوجه کمک می کند . بنابر این شرایط   نگهداری  تخم در انبار باید  3به نحوی باشد که کاهش  وزن آن به حد اقل برسد.

 

این عمل باعث افزایش میزان  رطوبت در اطراف تخم می گردد  ولی از خارج شدن گاز  کرنبک جلوگیری می نماید. بنابر این ابتدا  باید  تخم به میزان  کافی تخم و خیس شدن آن و رشد  قارچ  جلوگیری به عمل اید .

 


به منظور اجتناب از  وارد آمدن شوک  حرارتی به جنین و تعریق در سطح پوسته تخم مرغ ها باید قبل از چیده  شدن  در دستگاه جوجه کشی  از انبار  خارج و کمی  گرم شوند . تخم مرغ ها  باید  قبل از چیدن   در حد درجه  حرارت اتاق 20 تا 23 درجه  سانتی گراد  گرم شده و بعد  داخل دستگاه  چیده شوند . بنابراین وجود جریان هوای  موثر و درجه حرارت مناسب در محوطه  اتاق دستگاه جوجه کشی  جهت  گرم کردن اولیه  تخم ها ضروری است .

 

 

چنانچه این  شرایط در اتاق جوجه  کشی فراهم نباشد موجب افزایش  تغیرات در مدت زمان جوجه در آوری شده  و از عمل  گرم  کردن اولیه  تخم ها نتیجه معکوس  گرفته می شود .

 

صرف نظراز  درجه حرارت اولیه تخم  حتی با فراهم بودن   جریان هوای کافی  در اتاق جوجه کشی 5 تا 6 ساعت طول  می کشد تا درجه حرارت تخم ها به 20 درجه سانتی گراد برسد  و اگر  جریان کافی  نباشد مدت 5 تا 6 ساعت ممکن است  تا دو برابر  افزایش یابد . بنابراین سعی کنید :
جریان هوای کافی  و گرم  در اطراف  تخم ها بوجود آورید مدت زمانی حدود 5 تا 10 ساعت جهت گرم کرئدن اولیه تخم ها در نظر  بگیرید.

 


جهت جلوگیری از احتمال  هر گونه  تعریق  و خیس شدن  تخم ها می توانید  درجه حرارت تخم ها را دو ساعت  قبل از چیدن تا 28 درجه  سانتی گراد افزایش دهید .
جهت تامین هوای کافی  می توانید  از گذاشتن کولر گازی  در اتاق جوجه کشی  استفاده کنید.

 

برای درج خرید و فروش اگهی حیوانات مثل خرید همستر و یا ... به سایت چارپا مراجعه کنید.

 

 

 

 

 

 

 

 

ماشین آلات کشاورزی

 

در متن زیر برخی از ماشین آلات کشاورزی مهم را تعریف میکنیم

1- تراکتور

کاربرد اصلی تراکتور به منظور یدک کردن یا کشیدن بارهای اضافی و سنگین است. امروزه به منظور استفاده از انواع تجهیزات و وسایل کشاورزی مختلف از تراکتورهای مخصوصی که به همین منظور تولید شده اند، بهره گرفته می شود.

  کارخانه تراکتورسازی تبریز یکی از تولیدکنندگان عمده این نوع ماشین پرکاربرد در ایران به شمار می رود.

 

انواع تراکتور:

در ایران نیز انواع تراکتور تولید شده و مورد استفاده قرار می گیرد که انواع زیر از آن جمله هستند:

  • تراکتور شاسی بلند
  • تراکتور زنجیری
  •  تراکتور شخم زنی 
  •  تراکتور باغبانی 

 

 

2- کمباین

کمباین یک ماشین کشاورزی چند منظوره به شمار می رود که غیر از عمل درو، کوبیدن و جدا کردن  دانه ها را از ساقه گیاه یا غلات مختلف را نیز انجام می دهد. این نوع از ادوات کشاورزی مدرن ابتدا توسط چهارپایان یدک می شد که به تدریج و با اختراع موتور احتراقی و سایر وسایل کشاورزی به زمره ماشین آلات پر مصرف کشاورزی پیوست.

کمباین ها دارای قطعات مختلفی هستند که با توجه به نوع استفاده از آنها شکل و نوع این قطعات نیز در آنها متفاوت است. کمباین هزینه های جانبی از قبیل هزینه نیروی انسانی را به حداقل می رساند و از این نظر استفاده از این نوع ماشین آلات بسیار مقرون به صرفه می باشد.

 

 

در ایران نیز کارخانه کمباین سازی در شهر اراک واقع شده که توانسته است در طول دوران فعالیت خود یعنی از سال 1348 تا کنون  این نوع ادوات کشاورزی مدرن را با کیفیت بسیار مطلوب به بازار عرضه نماید.

 

3- ماشین پنبه پاک کن

یکی از ماشین آلات و ادوات کشاورزی مدرن به شمار می رود که می تواند با سرعت فوق العاده ای دانه پنبه را از الیاف آن جدا کند. این دستگاه در واقع یک نوع کمباین می باشد که کمباین کششی پنبه پاک کن نیز نامیده می شود.

این ماشین ابتدا به شکل دستی و سنتی  تولید شده و به مرور زمان به شکل امروزی و به عنوان ماشین سیار در آمد که می تواند در موقعیت های گوناگون جابجا شود.

انواع کمباین کششی چغندر قند نیز از جمله ماشین آلات پرکاربرد در کشاورزی می باشند که در همین گروه ماشین آلات قرار می گیرد. سرعت و کیفیت بهره وری با توجه به این نوع ادوات کشاورزی مدرن تا حدود زیادی افزایش پیدا کرده است و موجب شده است تا شاهد ورود انواع کمباین با مصارف گوناگون در بازار ادوات کشاورزی باشیم.

 

 

 

4- هواگردهای کشاورزی

یکی دیگر از ماشین آلات و ادوات کشاورزی که در سالیان اخیر به کار گرفته می شود وجود پهباد ها یا جت های سمپاشی می باشد. این نوع  که می تواند مراتع و منابع وسیعی را پوشش داده و در زمینه دفع و مبارزه با آفات یا پاشش کود  به مزارع پهناور به کار می رود. از جمله جت آنتونوف ای ان 2 و یا سسنای 188 که توسط روسیه و آمریکا تولید شده اند.

 

برای طراحی باغچه و پیدا کردن متخصصین باغ و کشاورزی به سایت چارپا مراجعه کنید.

 

 

 

 

 

 

 

ترکیب هوش مصنوعی و یادگیری ماشین آلات کشاورزی

 در عرصه تحقیقات از هیچ تلاشی فروگذاری نشده و این دقیقا جایی است که بلو ریور وارد می‌شود. این شرکت آنچه را که فناوری «مشاهده و اسپری» می‌نامد، ارائه می‌دهد که از یادگیری ماشین به صورت لحظه‌ای برای پردازش تصاویر علف‌های هرز و محصولات بهره می‌برد و به نازل‌ها دستور می‌دهد چه چیزی را در کجا اسپری کنند. این باعث پیشرفت وسیعی در هر چیزی می شود که انسان می‌تواند انجام دهد، اما حفظ تخصص انسانی، مهم است.

هارتسک توضیح می‌دهد: کشاورزان با ادوات کشاورزی، مشاوران و پیمانکاران آنها، افرادی هستند که دهه‌ها و نسل‌ها دانش را در‌باره اقدامات عملی و زمین‌های کشاورزی با خود همراه دارند. این گونه که می‌بینیم این تکنولوژی حتی هوش مصنوعی و یادگیری ماشین است که ابزارهایی برای گسترش دانش و توسعه آنها فراهم می‌آورد. سناریو «سمپاشی هوشمند» را در نظر بگیرید، می‌توان کشاورز یا متخصصی را در در نظر داشت که به مزرعه سر می‌زند و با پرسش‌هایی رو‌به‌رو خواهد بود؛ وضعیت محصول چگونه است؟ در این مرحله قصد دارد چه مقدار برای محصولات کشاورزی خود سرمایه‌گذاری کند؟ با اینکه دستگاه می‌تواند بین علف‌های هرز و محصولات کشاورزی تمایز قائل شود، اما آیا من به لحاظ اقتصادی و زراعتی، بباید دانم چقدر می‌خواهم سرمایه‌گذاری کنم؟

هارتسک در ماه مه سال جاری در نمایشگاه جهانی اینترنت اشیا در مورد این که چگونه کشاورزی نمونه بارز بهینه‌سازی فناوری‌های متصل به حساب می‌آیند سخنرانی داشت و گفت:

در درون دنیای صنعت، پیشرفت تکنولوژیکی هرگز به این روشنی نبوده، اما آنچه در خارج از آن است چطور؟

اتومبیل‌های خودران را در نظر بگیرید، نمی‌توان زیاد به سرتیترهای هیجانی در مورد آنها اعتماد کرد اما امروزه آنها در عالم واقع چه کاری می‌توانند انجام بدهند؟ در مقایسه با یک تراکتور هوشمند، می‌توان گفت، آنها اسباب‌بازی بیش نیستند و هارتسک قصد دارد روشن سازد ماشین‌ آلات کشاورزی هوشمند و اینترنت اشیا چگونه به درون کشاورزی نفوذ یافته‌اند.

او می‌گوید: هنگامی که به یک ماشین کاشت یا تراکتور می‌نگرید، در بسیاری موارد، یا شاید تقریباً در همه موارد، ماشین کاشت در هرردیف به یک حسگر مجهز است که هر بذر را که به خاک افتاده اندازه‌گیری می‌کند. سنسوری برای مشخص‌سازی حرکت واحد کاشت دارد تا اطمینان حاصل شود که واحد ردیف در تماس نزدیک با خاک قرار می‌گیرد و اگر تماس را حفظ نکند، سنسور یک محرک را برای اعمال فشار بیشتر به واحد ردیف فعال می‌سازد. این تنها ماشین کاشت است. تراکتور مجهز به سنسورهای زیادی در اطراف موتور و سیستم انتقال نیرو است و تراکتور مانند بسیاری از ماشین‌های بزرگ ما مجهز به مودم ۴G است که کار ایجاد ارتباط بین آن حسگرها و داده‌های به دست آمده را فراهم می‌کند و سپس آنها را به کلاود منتقل می‌سازد. هنگامی که داده‌ها به کلاود می‌رسند، آن را در اختیار کاربر، کشاورز، پیمانکار می‌گذاریم تا کنترل را به دست گیرند و با سایر شرکت‌ها به اشتراک گذارند. در اینجا به اکوسیستمی دست می‌یابیم که برای استفاده از داده‌ها تکامل و پیشرفت نشان می‌دهد. همه اینها به لطف ماشین‌های هوشمند فعال در مزرعه به دست می‌آیند. 

مترجم: بابک جمالی

طراحی باغچه

 

 

تولید مثل مرغ عشق

 تولید مثل


تولیدمثل بیشتر مرغ عشق‌های از حداقل سنِّ یک سالگی ممکن است. در طبیعت شروع تخم‌گذاری مرغ عشق در آغاز فصل بارندگی می‌باشد. این پرنده خود می‌تواند ماه‌ها با آب کم زندگی کند اما علت اینکه تمایل شدیدی برای تخم‌گذاری در فصل بارندگی دارد این است که برای پرورش جوجه‌های خود نیاز به آب دارد.

این پرنده لانه سازی نمی‌کند بلکه از سوراخهای موجود بر روی درختان اکالیپتوس استفاده می‌کند؛ و برای پر کردن کف لانه از پوسته خود درخت استفاده می‌کنند. حتی در صورتی که درختان زیادی در ناحیه موجود باشد تمام جفتهای یک گروه (گروه‌ها معمولاً ۱۰ تا ۵۰ تایی هستند) روی یک درخت تخم‌گذاری می‌کنند.

پرنده ماده ۴ تا ۶ تخم می‌گذارد و به مدت ۱۸ تا ۲۱ روز بروی آنها می‌خوابد و در این مدت مرغ نر در حوالی لانه می‌ماند و نقش نگهبان را بر عهده دارد و از دهانه لانه ماده را تغذیه می‌کند.مرغ عشق نر گاهی به ماده کمک کرده و در مواقع سرد بودن هوا به لانه رفته و لانه گرم میکند

مرغ عشق

قدرت هضم غذا در مرغ عشق بسیار سریع بوده و معمولاً هر ۱۵ تا ۲۰ دقیقه فضله می‌گذارند.

مرغ عشق ماده به علت به خطر نیفتادن سلامتی جوجه‌ها در لانه فضله نمی‌کند و برای این کار از لانه خارج می‌شود البته تعداد ترک لانه باید کم باشد تا خطری متوجه جوجه‌ها نشود. چون نمی‌شود هر ۱۵ تا ۲۰ دقیقه ماده برای فضله گذاری از لانه خارج شود، قبل از اولین تخم‌گذاری مرغ عشق ماده فواصل بین تعداد دفعات فضله گذاری خود را افزایش می‌دهد و در هر ۲ تا ۳ ساعت مبادرت به انجام این کار می‌کند اما به میزان بیشتری فضله می‌گذارد به این ترتیب به فضله گذاری در مدت طولانی عادت می‌کند. در هنگام تخم‌گذاری در برخی موارد ماده پرهایش می‌ریزد و احتمالاً این کار برای ایجاد محیطی گرم برای تخمها و جوجه‌ها می‌باشد.

بعد از تولد جوجه‌ها ماده آنها را به وسیله خوراک نرم معده اش تغذیه می‌کند و بعد از چند روز بچه‌های بزرگتر از غذای نیمه هضم شده لوله مری و کوچکترها هنوز از طریق معده تغذیه می‌شوند. به منظور جداسازی تغذیه کودکان ابتدا بچه‌های بزرگر از طریق لوله مری تغذیه می‌شوند و سپس جوجه‌های کوچکتر از طریق معده تغذیه می‌گردند. بعد از به دنیا آمدن جوجه ا ماده کمتر از قبل مبادرت به خروج از لانه می‌کند و تنها مواقع ضروری برای دفع فضله، تغذیه یا تمیز کردن خود خارج می‌شود.

ماده همیشه از طریق نر تغذیه می‌شود که این تغذیه شامل دانه‌های هضم شده آماده نیز می‌شود چون اگر قرار باشد ماده غذا را هضم کند وقت بیشتری می‌برد و شرایط محیط برای تأمین غذا نیز نا معلوم است پس باید در وقت صرفه جویی کرد و نوزادان را هر چه زودتر پرورش داد.

دو تا سه هفته مرغ عشق ماده از نوزادان در زیر بال و پر خود مراقبت می‌کند تا اینکه پرهای آنها در می‌آید. بعد از حدود چهار هفته مرغ عشقهای جوان می‌توانند از لانه بیرون بیایند و پرواز کنند. آنها قادر به داشتن زندگی مستقل هستند اما پدر تا یک یا دو هفته از آنها مراقبت کرده و گه گاه تغذیه‌شان می‌نماید. در حین این مدت مرغ عشق ماده نیز اگر شرایط برای تخم‌گذاری سری دوم مناسب باشد مقدمات را آماده می‌کند. صدای مرغ عشق

در سه ماه اول مرغ عشق هنوز پرهای اولیه را دار هست و تفاوت چندانی از نظر ظاهر با مرغ عشقهای بالغ ندارد. تنها رنگشان مات‌تر از مرغ عشقهای بالغ است. رنگ پوست بینی روشن است و به سختی می‌توان آنها را تعین جنسیت کرد. مهمترین نشانهٔ مرغ عشقهای جوان رنگ چشمان آنهاست که فقط سیاهی آن معلوم است(فاقد هرگونه حلقه ی سفید اطراف). بعد از ۳ ماه پرهای مرغ عشق می‌ریزد و از این موقع به بعد مرغ عشق کاملاً مانند بقیه مرغ عشق‌های بالغ می‌شود و آماده تولید مثل می‌شود.

 

برای دانلود برنامه حیوانات به سایت چارپا مراجعه بفرمایید.

 

 

 

 

 

کاشت درخت

 9 مرحله‌ی ساده زیر را بدقت دنبال کنید تا درخت در جای جدید خود هر چه سریع‌تر تثبیت گردد.

توجه: پیش از کاشت درخت، مطمئن شوید که تمامی تجهیزات را برای کاشت درخت آماده ساخته‌اید.

  1. طوقه درخت را شناسایی کنید: طوقه درخت محل تلاقی ریشه و ساقه آن است. قسمتی از این نقطه پس از کاشت قابل رویت است. چنانچه طوقه را نمی‌توانید ببینید پیش از کاشت درخت مقداری از خاک روی توپی ریشه را بردارید.
  2. یک گودال کم عمق و پهن بکنید: گودال زمین باید 2 تا 3 برابر عریضتر از توپی ریشه باشد، اما فقط بقدر توپی ریشه عمیق باشد. کندن یک گودال پهن خاک اطراف را بر می‌دارد و فضای بیشتری برای ریشه دواندن درخت ایجاد می‌کند.
  3.  
  4. گونی یا نایلون اطراف ریشه را جدا سازید
  5.  
  6. درخت را در عمق مناسب قرار دهید: عمق مناسبی برای ریشه در نظر بگیرید. بیشتر ریشه‌ 30 سانتی متر بالای خاک قرار می‌گیرد. اگر درخت را خیلی عمیق بکاریم، ریشه‌ی جدید نمی‌تواند بخوبی رشد کند و دچار کمبود اکسیژن خواهد شد. در خاکهای کم آب و خشک، درختان را باید 5 تا 7.5 سانتی متر بالاتر از سطح معمول کاشت. وقتی درخت را در گودال قرار می‌دهیم، آنرا از توده‌ی ریشه بلند کنید نه از ساقه.
  7.  
  8. درخت را در گودال صاف و قائم قرار دهید: پیش از اینکه گودال را پر کردید، از کسی بخواهید تا درخت را از زوایای مختلف ببیند تا مطمئن شوید که درخت میوه را صاف کاشته‌اید. پس از آنکه درخت را کاشتید، حرکت دادن آن خیلی سخت خواهد بود.
  9.  
  10. گودال را به تدریج ولی محکم پر کنید: خاک اطراف پایین توده‌ی ریشه را پر و محکم کنید. اگر توده‌ی ریشه را محکم بسته‌اید، بدقت هر نوع نخ و یا پلاستیک یا سیم را از آن جدا سازید تا ریشه براحتی و بدون هیچ مانعی رشد کند. باقی مانده فضای چاله را پر کنید، خاک را محکم بکوبید تا هوای اضافی خارج شود که ممکن است ریشه را خشک کنند. پس از آن با آبیاری درخت فضاهای حاوی هوای اضافی را از بین ببرید. در هنگام درخت به پای درخت کود ندهید.
  11. در صورت لزوم درخت را دیرک کوبی کنید: مطالعات نشان می‌دهد که چنانچه درختان در هنگام کاشت دیرک کوبی نشوند ساقه‌های قوی‌تر و ریشه‌‌ی قوی‌تری خواهند داشت و درختان سریعتر تثبیت می‌شوند اما در مکان‌های بادخیز، دیرک کوبی هنگام کاشت درخت می‌کاریم ضروری است. دیرک‌کوبی از درخت در برابر چمن‌زن‌ها محافظت می‌کند. یک یا دو دیرک به همراه بندهای مقاوم و پهن در قسمت پایینی درخت آنرا صاف نگهداشته و میزان صدمه به آن را به حداقل می‌رساند، ولی همچنان اجازه‌ی حرکت را به آن می‌دهد. یکسال پس از کاشت می‌توانید دیرک‌های محافظ و گره‌های آن را باز کنید.
  12.  
  13. پای درخت را مالچ پاشی کنید: مالچ نوعی ماده‌ی آلی است که در پایین درخت پاشیده می‌شود تا رطوبت را حفظ کرده و از سرد و گرم شدن شدید خاک جلوگیری کند و جلوی رشد علف هرز را بگیرد. مالچ‌های رایج در بازار، خرده برگ، پیت ماس و غیره هستند. 5 تا 10 سانتی متر برای مالچ پاشی کافی است. مالچ پاشی بیش از 10 سانتی‌متر باعث کمبود اکسیژن و رطوبت کافی می‌شود. انباشته کردن مالچ در کنار ساقه‌ی درخت باعث پوسیدگی ساقه‌ی درخت می‌شود. یک قسمت 2.5 تا 5 سانتی متری اطراف پایین درخت را مالچ نپاشید تا رطوبت تنه‌ی درخت را بکاهد و از پوسیدگی آن جلوگیری کند.
  14.  
  15. مراقبت‌های اضافی برای درخت انجام دهید: خاک را مرطوب نگهدارید اما خیلی به آن آب ندهید. درخت را حداقل هفته‌ای یکبار آب دهید و در روزهای گرم و بادی آنرا بیشتر آب دهید. وقتی خاک زیر مالچ خشک است وقت آبیاری است. این کار را تا اواسط پاییز ادامه دهید و سپس کمتر آب دهید چون در دمای پایین به آبیاری کمتری نیاز است.

 

 

 

 

صفحه قبل 1 صفحه بعد
<-blogads->